Kochani, mam dla Was przepis na szybką i prostą babkę Wielkanocną, która będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. 

babka wielkanocna

Receptura „szybkiej babki” jest banalna. Nawet oporni na kulinarne podboje pokochają ten przepis. Aby zachować świeżość babki polecam zamknąć ją w szczelnym pojemniku lub przykryć foliowym woreczkiem.

Do dekoracji babki wielkanocnej użyłam lukru z przepisu: LUKIER

Szybka babka
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 jaja
  2. 1 kostka margaryny
  3. 200 g cukru
  4. 125 ml mleka
  5. 340 g mąki pszennej
  6. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. cukier wanilinowy
Instructions
  1. Margarynę, mleko i cukry rozpuścić w rondlu i zagotować.
  2. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( funkcja góra i dół) aż do uzyskania złotego koloru.
  4. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
lukier do babki

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *