Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. 

Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne-  jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe ze śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste.  

Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe.

ciasto ze śliwkami


Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe.
Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce.

placek ze śliwkami

Wydrukuj przepis;)

Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 g masła
  2. 4 jaja
  3. 210 g cukru
  4. 300 g mąki
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 kg śliwek
  7. aromat migdałowy
  8. garść płatków migdałowych
Instructions
  1. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać aromat migdałowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać partiami miksując całość na najmniejszych obrotach. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 24x30 cm lub tortownica 22 cm) . Piekarnik nagrzać do 170 stopni, funkcja pieczenia góra i dół. Połówki śliwek wyłożyć na ciasto skórkami do dołu. Posypać płatkami migdałowymi.
  2. Piec ok 40-50 min w 170 stopniach. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  3. Uwaga nie przepiecz ciasta, bo będzie suche.
Rusty fork http://rustyfork.pl/

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *