Pyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem. 

Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw. 

Makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem, który dziś królował u mnie na obiad, to przyjemne danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy. 

Makaron ze szparagami i boczkiem

Składniki: 

Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje

  • makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g
  • wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm
  • 4-5 szt. szparagów
  • kilka sztuk mini pomidorków
  • 2 małe ząbki polskiego czosnku
  • 1/4 cukini
  • odrobina masła
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietanka kremówka 30% około 150-200 ml
  • parmezan

W szerokim naczyniu podgotowujemy szparagi w lekko osolonej wodzie. Około 7-8 min.

Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy.

Gotujemy makaron według przepisu z opakowania. 

Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki) oraz kilka pomidorków. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos po chwili zgęstnieje.

Łączymy makaron z sosem, wykańczając go odrobiną startego parmezanu na wierzchu. Smacznego.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *