Tarta cytrynowa z bezą to moje ostatnie odkrycie. Jest to bardzo ciekawe połączenie, kwas cytryn i słodycz bezy.

Należy się duży plus za wygląd tarty. Dzięki bezie, która została wyłożona przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki Wilton nr 2D,wygląda bardzo dostojnie i elegancko.

 

Tarta cytrynowa z bezą jak już nazwa wskazuje składa się z 3 warstw: kruche ciasto, cytrynowe nadzienie i wspomniana beza. Tarta cudownie się prezentuje w mini foremkach jak i dużych naczyniach. Osobiście bardzo lubię takie ceramiczne formy, wystarczy grubo wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu.

 

Tarta cytrynowa z beza
Write a review
Print
Kruche ciasto
  1. 200 g mąki
  2. 2 łyżki cukru pudru
  3. 100 g zimnego masła
  4. 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy)
  5. 2 łyżki zimnej wody
Krem
  1. 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta skórka.)
  2. 60 ml soku z pomarańczy
  3. 125 ml wody
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 70 g cukru
  6. 100 g masła
  7. 1 całe jajko plus 3 żółtka
Beza
  1. 4 białka
  2. 200 g cukru
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut.
  3. ...
  4. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko wymieszać i zagotować,aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać, aż się połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej, zabezpieczając ją przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.
  5. ....
  6. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Przełożyć bezę do worka cukierniczego.
  7. ....
  8. Wyłożyć krem cytrynowy na kruchy spód. Następnie udekorować wierzch bezą.
  9. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Notes
  1. Jeśli wydaje Ci się, że Twoja beza jest jeszcze " surowa" możesz ja jeszcze lekko podsuszyć. Ustaw piekarnik na termoobieg i zmniejsz temperaturę do 60 stopni. Piecz przez 15 min.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *