Uwielbiam tarty, szczególnie te słodkie. Chcąc zrobić przyjemność moim teściom, którzy pełnią rolę testerów moich wypieków , postanowiłam zrobić bardzo czekoladową tartę z malinami w nieco gorzkim wydaniu.

tarta czekoladowa

Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam, już byłam gotowa w nerwach wyrzucić spód i piec od nowa. Na szczęście mój zrównoważony mąż kazał mi się opanować. Na spód wylałam czekoladową masę, powciskałam w nią maliny i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach nie było najmniejszego problemu z krojeniem tarty i oddzieleniem jej od dnia.  

Tata teść co prawda nie powiedział, że była pyszna, ale dołożył sobie kawałek—> a w jego przypadku to największy komplement;) 

 

Dla tych zabieganych, polecam wersję bez pieczenia;) 

Spód tarty:

300 g ciasteczek czekoladowych np: NEo z Lidla( a’la Oreo)

100 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem.

Tarta bardzo czekoladowa z malinami
Write a review
Print
Ciasto
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 4 czubate łyżki cukru
  3. 3 łyżki kakao, takie z górką
  4. 1 jajko
  5. 150 g zimnego masła
Krem
  1. 2 tabliczki czekolady
  2. ( ja użyłam 1 gorzką i 1 mleczną- i masa czekoladowa była mocno wytrawna, dla lubiących słodsze wersje polecam tylko pół gorzkiej czekolady i 1,5 tabliczki mlecznej)
  3. 4 łyżki śmietanki 30%
  4. małe pudełeczko malin
Instructions
  1. Zimne masło siekaj z mąką i cukrem. Dodaj kakao i jajko. Zagnieść ciasto.
  2. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wysmaruj formę do tarty masłem.
  3. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia starając się zachować kształt koła.
  4. Przenieś ciasto do formy, tak aby papier do pieczenia znalazł się na górze. Dociśnij ciasto do formy. Papier dociąż specjalnymi kamykami lub kawałkami jabłka czy ziemniaka (aby dno się nie odkształciło) i wstaw do pieca na 10 min. Po tym czasie usuń dociążenie i piecz jeszcze kolejne 10min. Wyciągnij z pieca i pozostaw w formie do wystygnięcia.
  5. W rondlu rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wylej masę na przestudzony spód i od razu udekoruj gęsto malinami.
  6. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Można z wierzchu posypać cukrem pudrem
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

One Reply to “Tarta bardzo czekoladowa z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *