Tarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków  z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie!

Przepis na tę bajeczną tartę znalazłam w czasopiśmie BAKE from scratch. Zaintrygował mnie spód tarty wykonany na bazie paluszków, słonych paluszków. Dokonałam kilku modyfikacji i sama nie mogę w to uwierzyć jak pyszna tarta może być;D 

Jest dość prosta w wykonaniu, polecam użycie formy na tartę z wyjmowanym dnem, łatwiej będzie tartę wyciągnąć w całości jeśli chcemy umieścić ją na paterze.

tarta bez pieczenia

 

Składniki:

Spód:

100 g słonych paluszków
60 g herbatników
70 g brązowego cukru
150 g masła

Paluszki i herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy na pył. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy do rozdrobnionych paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy.
Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

 

Krem:

250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30 %
1 całe duże jajko
1 żółtko
55 g brązowego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy

W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.
Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na paluszkowy spód. Dekorujemy truskawkami. Tartę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Najlepsza jest następnego dnia, polecam przygotować ja wieczorem, a rano cieszyć się cudownym smakiem w towarzystwie kawy.

tarta z pysznym kremem

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *