Tarta Twix, czekoladowo karmelowa tarta jest słodka, a zarazem gorzka – doskonały bilans. Jeśli jesteś fanem tych popularnych batoników, koniecznie przygotuj ją w domu.

tarta czekoladowa

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Możecie użyć malaksera. Wstawić do lodówki na 10 min. Następnie rozwałkować i przenieść na wysmarowaną masłem formę. Użyłam okrągłej o średnicy 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15-20 min.

Składniki na domowy karmel nie wymagający termometra:

  • 100 g cukru
  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła

Proces produkcji domowego karmelu / toffi poniżej:

 

Kiedy nasz kajmak/ toffi stygnie zabieramy się za czekoladowe ganache.

Składniki na czekoladowe ganache:

  • 100 g czekolady gorzkiej ( zawsze możesz zamienić na mleczną)
  • 50 ml śmietanki 30%

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczasz w rondlu. Odstawiasz do przestygnięcia.

Na wystudzony spód wykładamy ciepłe, nie gorące tofii. Następnie  wystudzone czekoladowe ganache i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach gdy czekolada zastygnie można próbować.

domowy karmel

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *