Kochani do zrobienia tej tarty użyłam mojego ulubionego przepisu zapisanego w moim kajecie pod nazwą „Szarlotka Babci Tereski”. szarlotka na kruchym cieścieTę konkretną tartę miałam okazję zrobić na warsztaty z fotografii kulinarnej prowadzone przez Kingę z greenmorning.pl .Porcja ciasta jaką otrzymamy jest idealna na dużą prostokątną blachę. Ja jednak wolę szarlotkę w okrągłej formie;) Tak lepiej mi smakuje:) 

Osobiście nie lubię dodawać surowych jabłek, dlatego w mojej wersji świeże pokrojone jabłka wymieszałam z cukrem i przyprawą korzenną, a następnie lekko je przesmażyłam. Można oczywiście dodać surowe jabłka , czy jabłka ze słoika. Gusta są różne.

Tarta z jabłkami
Write a review
Print
Kruche ciasto
  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1/2 szklanki mąkiziemniaczanej
  3. 1 szklanka cukru pudru
  4. 1 całe jajko i 2 żółtka
  5. 1 kostka masła
dodatkowo
  1. jabłka około 5 średnich sztuk, 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
Instructions
  1. Obrać i skroić jabłka. Można je lekko usmażyć wraz z 3 łyżkami cukru i przyprawą korzenna.
  2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę wysmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. 2/3 porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy dociskając ciasto do boków i spodu. Ponakłuwać widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
  4. Następnie wyłożyć jabłka na ciasto. Przykryć jabłka pozostałą częścią ciasta w dowolny sposób.
  5. Wstawić do pieca na 40-50 min w zależności od piekarnika.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

3 Replies to “Tarta z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *