16 miesięcy temu, kiedy mój synek był jeszcze w brzuszku, zakupiłam słodkości na przyjęcie Baby Shower w jednej ze znanych cukierni.

Moją uwagę szczególnie przykuły mini tarty z malinami, mascarpone i mlekiem skondensowanym. Kruche ciasto i to nadzienie – obłędne! Postanowiłam ten smak wskrzesić. W poszukiwaniu idealnego przepisu, który odzwierciedli smak przeszukałam internet wzdłuż i wszerz. Najbardziej trafny przepis znalazłam na jednej z najlepszych stron poświęconych tej tematyce, mianowicie na „Kwestii Smaku”.

Tarta z malinami mlekiem skondensowanym i mascarpone
Write a review
Print
Składniki na spód
  1. 250g mąki tortowej
  2. 150 g zimnego masła
  3. 3 łyżki cukru
  4. Odrobina soli
  5. 1 jajko
Składniki na masę
  1. 250g serka mascarpone
  2. 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  3. 2 jajka
  4. pudełeczko malin
Instructions
  1. Posiekaj na "kaszę" mąkę, cukier i masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
  2. Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
  3. Zmiksuj serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
  4. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na papierze do pieczenia starając się stworzyć zgrabne koło.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Wysmaruj formę do tarty grubo masłem.
  7. Przełóż ciasto do formy papierem do góry.
  8. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia.
  9. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu)
  10. Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem".
  11. Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru.
  12. Po wyjęciu tarty z pieca odczekaj 2 min i gęsto udekoruj malinami.
Rusty fork http://rustyfork.pl/

 

tarta z mlekiem skondensowanym

 

 

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *