Krucha tarta z morelami i migdałami  nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców.

Z podanego przepisu zrobicie 5 sztuk mini tart o średnicy około 12 cm, lub jedną dużą  tartę – super rodzinnie, podzielną. 😉 

622-Edit

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła w temp. pokojowej
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:

125 ml kwaśnej śmietany 18%
1 duże jajko
kilka kropel aromatu migdałowego
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki pszennej
około 500-700 g moreli
garść migdałów w płatkach

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. 

Smacznego

ciasto z morelami

 

Podobny przepis, znajdziecie Tu na mini tarty o nadzieniu cytrynowym. 

Tarta z morelami

print

2 Replies to “Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *