Przepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami w roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji.

tarta z pistacjami

 

Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5  sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około 21-23 cm.

 

Zobacz inne przepisy na mini tarty: Mini tarty z cytrynowym nadzieniem   ,   Tarta z morelami i migdałami .

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła w temp. pokojowej
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Krem:
(jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji)

125 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 30 %
100 g pistacji
1 całe duże jajko
30 g brązowego cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. 

W rondlu doprowadzamy śmietankę z rozdrobnionymi pistacjami i z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. 

Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą.

 

przepis na tarte

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *