Nie wiem czy wiecie, ale deser tiramisu tradycyjnie podaje się w upalne dni na drugie śniadanie, w akompaniamencie mocnej kawy espresso. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na tiramisu, które we Włoszech występują w regionalnych odmianach.

Nie przepadałam za tiramisu do czasu kiedy nie spróbowałam go w wersji Kasi – mojej sąsiadki. Moim skromnym zdaniem poniższy przepis na deser tiramisu jest najlepszy. Idealny balans pomiędzy goryczą kawy, a słodkim smakiem masy jajecznej. I ten aromat jaki daje amaretto..Pychotka!

 

Tiramisu
Write a review
Print
Prep Time
35 min
Prep Time
35 min
Ingredients
  1. 150g cukru
  2. 5 żółtek
  3. 500g serka mascarpone
  4. 2x200g podłużne biszkopty
  5. ciemne kakao do posypania po wierzchu
Poncz
  1. 300ml wody
  2. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  3. 1 łyżeczka amaretto (likieru migdałowego)
Instructions
  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę
  2. Dodaj mascarpone i dalej ucieraj aż do połączenia się składników
  3. Przygotuj poncz. Rozpuść kawę z małej ilości ciepłej wody, następnie dolej pozostałą wodę i amaretto- wymieszaj.
  4. Formę/blachę owiń w folię spożywczą
  5. Maczaj biszkopty w ponczu i układaj na blaszce jeden przy drugim. ( Biszkopty maczaj dosłownie 2 sekundy, aby się nie rozpadły)
  6. Przykryj biszkopty kremem, następnie kolejną warstwę biszkoptów i znowu krem.
  7. Wierzch wykończ posypując kakao.
  8. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin- masa musi dobrze stężeć.
Notes
  1. Liczba warstw jest dowolna, w zależności od wielkości użytej formy. Należy jednak pamiętać, żeby pozostawić krem na górną warstwę.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
tiramisu

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *