Szybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki. 

Składniki na małą tortownicę ok 21 cm:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • garść truskawek
  • 250 ml śmietanki 36%
  • małe opakowanie serka mascarpone

Masło rozpuścić w rondelku  na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około 20-25 min.

Wystudzone blaty przekładać ubitą śmietanką z mascarpone. Udekorować truskawkami.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *