Dziś są imieniny Babci Tereski. Z tej okazji ukręciłam tort czekoladowy z lekką masą na bazie serka mascarpone i mrożonymi malinami. 
Torcik przypadł Babci do gustu. Skąd o tym wiem?

Tort czekoladowy został już wczoraj napoczęty, przecież musiałam go sfotografować:) Na szczęście Babunia nie ma nic przeciwko.
Ciasto można upiec w foremce o średnicy 16 cm wtedy otrzymamy 4 blaty lub o średnicy np 20 cm i podzielimy na 3 blaty. Moim zdaniem torcik wygląda okazalej jak ma więcej warstw.

tort-czekoladowy-z-mascarpone

Ciasto:
4 jajka rozmiar L
200 ml mleka
170 ml oleju
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 g mąki pszennej
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Formę  wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut , do tzw. suchego patyczka.  Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części.

Krem:
500 g serka mascarpone
4 czubate łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
śmietanfix

Wszystkie składniki pomijając śmietanfix umieścić w misie miksera i chwilę miksować. Dodać śmietanfix i kontynuować miksowanie, aż masa zgęstnieje. Zwykle trwa to chwilkę. Schłodź w lodówce.

Powstały krem podzielić na 4 (lub 3) równe części: dwie(trzy) na przełożenie tortu, trzecia (czwarta)na boki i wierzch tortu.

Poncz do blatów
szklanka wody + sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

maliny,

 

Wykonanie:

Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy na niej 1 blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej. 
Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.

 

Obłożenie :

Torcik możecie obłożyć masą mascarpone lub tak ja kremem maślanym. Przepis na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej wykorzystałam z bloga Modern Taste.  Dostępny pod linkiem: Krem maślany

print

2 Replies to “Tort czekoladowy z lekką masą i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *