Jeśli kochacie awokado to koniecznie spróbujcie takiego śniadania. Tost z awokado i jajkiem Benedykta. Pycha!
Tost z awokado i jajkiem Benedykta
DrukujSkładniki
- 2 kromki chleba
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/4 cytryny
- sól do smaku
- 2 świeże jaja
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i rozgnieść widelcem na gładką pastę. Chleb podpiecz na suchej patelni.
Jaja wbij do osobnych miseczek, tak żeby nie naruszyć struktury żółtka. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj ocet. Zamieszaj wodę w rondlu, zrób w niej wir. Delikatnie wlej pierwsze jajko na gotującą się wodę z octem. Gotuj około 2-3 minuty, aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Czynność powtórz z drugim jajkiem.
Na chrupki chleb wykładamy pastę z awokado, a na wierzchu układamy jajko Benedykta. Całość posypać ziarnami słonecznika.