Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą

 

Ciasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie kupicie je wagę. Może warto upiec je samemu? Jak myślicie?:) 

Przepis jest dość prosty, troszkę gorzej jest z wykonaniem. Do zrobienia ciasteczek użyłam rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M w kształcie gwiazdy, jest to bardzo popularna duża końcówka, którą wykorzystuje się do dekoracji tortów czy babeczek. Warto się w nią zaopatrzyć, kosztuje koło  9 zł.

ciasteczka maślane

 

 

Nie będę Was oszukiwać ciężko jest wycisnąć te ciasteczka, dlatego jeśli posiadacie maszynkę do ciastek to może lepiej użyjcie jej. To ciężka praca, ale jest to do zrobienia. Tak jak widzicie na zdjęciach;) mi się udało;)
Najważniejsze, to żeby masło było w temperaturze pokojowej.

Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 kostki masła w temperaturze pokojowej (400 g)
  2. 200 g cukru pudru
  3. 4 żółtka
  4. 600 g mąki pszennej
  5. 100 g mąki ziemniaczanej
  6. obrobina aromatu wanliliowego
  7. szczypta soli
  8. kilka łyżek marmolady, czy domowej konfitury np z wiśni
Instructions
  1. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać. Następnie dodać żółtka i aromat waniliowy i zmiksować.
  2. Do masy maślanej dodajemy wymieszane mąki i sól. Miksować do połączenia składników na gładką masę.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać ciasteczka w okrągłym kształcie.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min aż się ładnie zarumienią.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
Ciasteczka wyciskane

print

One Reply to “Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *