Pikantno słodka marynata z aromatycznym tymiankiem nadaje żeberkom wyjątkowego smaku. 

Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem. 

Przepis na te żeberka mam od mojej teściowej – mamy Ewy już od 10 lat!. 
Jeśli chodzi o kuchnię na słono to moja teściowa jest mistrzem. Ma doskonały smak, a wszelkie mięsiwa w jej wykonaniu są obłędne. Szczęście, że mieszkamy w tym samym mieście:) Często się gościmy, a każda kolacja w jej wykonaniu to taka mała Wigilia- jest tyle pyszności do spróbowania. 

Przepis na żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz!
żeberka miodowo musztardowe
Takie soczyste i rumiane…..

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( u mnie REYPOL )
  • 3 łyżki musztardy- najlepiej ostrej ( u mnie REYPOL )
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty suszonego tymianku

marynata do żeberek

Przygotowanie:

Przygotować marynatę, wymieszać ze sobą składniki.

Żeberka pokroić na kawałki, zanużyć w marynacie i odstawić do lodówki najlepiej na noc, ale już po kilku godzinach będą ok. ( wersja dla zapominalskich;) )

Żeberka piekę w naczyniu żaroodpornym zawsze przykryte. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy używając funkcji góra i dół przez około 1,5 godziny. Zanim wyłączysz piekarnik sprawdź czy mięso jest już mięciutkie, powinno, aż sie rozpadać. Ewentualnie wydłóż czas pieczenia.
Czasami niestety trafimy na kiepskie mięso – z jakiegoś starego osobnika i bywa, że mimo długiego pieczenia mięso będzie gumowate. 

żeberka

 

SMACZNEGO!

 

 

print

One Reply to “Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem Reypol”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *